Är det säkert att flyga helikopter?

Säkerheten är alltid i främsta rummet när det kommer till att framföra en helikopter. Trots det undrar många hur säkert det egentligen är att flyga eller åka helikopter. Det är statistiskt sett säkrare att flyga helikopter istället för att ta bilen till jobbet, trots det arbetar vi alltid med säkerhetsfrågor för att göra flygningen ännu säkrare. Stabil ekonomi och hög säkerhet går hand i hand och därför bör du alltid undersöka helikopterbolagets trafiksäkerhet när det gäller hur säker din flygtur kommer att vara.

Det blir förstås ännu säkrare om man följer vissa riktlinjer, som att invänta pilotens instruktioner angående inlastning och utlastning av bagage, samt in- och urstigning ur helikoptern. Man börhelicopters-174529_640 inte heller kasta eller langa bagage runt helikoptern och piloten ska vara den som både stänger och öppnar dörrarna till helikoptern. Hundar ska hållas kopplade. Man bör alltid gå mot en helikopter snett framifrån och man får inte vistas bakom dörrarna mot stjärtrotorn. Om du har med dig vapen, skidor eller andra saker bör du hålla dem under midjehöjd i helikoptern och dessutom vågrätt.

När du har klivit ur helikoptern ska du ställa dig minst 30 meter ifrån den. Lösa persedlar och bagage måste hållas fast och du bör vara beredd på en kraftig vind från rotorn när helikoptern stiger i luften. Det är även en fördel att titta bort vid start. Man bör heller aldrig försöka störa piloten. Alla helikoptrar genomgår tester regelbundet för att öka din säkerhet och se till att du får en säker resa. Det är mycket sällan som flygolyckor sker, men målet är att de ska bli färre och därför är det viktigt att alla tar sitt ansvar för att skapa en sån säker resa som möjligt. Du kan känna dig mycket trygg när du färdas i en helikopter med en av våra duktiga piloter.